Tunnetko minun tarinani?

Olen Adelain beauty Oy:n perustaja ja yrittäjä Ansu Malinen. Itseni lisäksi yhtiössä ovat osakkaina teini-ikäiset tyttäreni. Savonlinnassa 2010 perustettu yritys toimii koko Suomessa yhteystyökumppanina kauneudenhoidon ammattilaisille.

Yritykseni toimii ammattikosmetiikan maahantuojana ja kouluttajana. Ammennan tietojani parturi-kampaajan ja kosmetologin perustutkinnoista sekä kolmesta erikoisammattitutkinnosta (kosmetologi, yritysjohtaminen ja tuotekehittäjä).  Työuraa on ehtinyt jo kertyä mukavasti, sillä minulla oli onnea päästä kesätöihin jo 12 vuotiaana. Viimeiset 30 vuotta olen toiminut kauneudenhoitoalla. Yrittäjäurani aloitin jo opiskelu aikana Tupperware -jälleenmyyjänä ja ryhmänjohtajana (suomen nuorin). 90 – luvun laman aikana olin myös työttömänä, ennen kuin menin toimistohommiin perheyritykseemme. Olenkin käsityöläisyrittäjä jo 3. sukupolvessa. Kauneudenhoito alalle palasin täysipäiväisesti 1994 sopimusyrittäjäksi ja ensimmäisen oman liikkeeni perustin 1998. Vuosiin on mahtunut paljon ja ruuhkavuosina tuli pyöritettyä 4 liikettä yhtä aikaa työllistäen 10 alan ammattilaista. Vuosien saatossa olen saanut kokea alamme ylä- ja alamäet yhdessä harjoittelijoiden, työssäoppijoiden, oppisopimusoppilaan ja sopimusyrittäjien kanssa.

KUINKA OLEN PÄÄTYNYT TÄHÄN PISTEESEEN

Tuskailin aina sitä, kun rahat eivät millään riitä. Mainostin paikallislehdessä joka viikko (silloin ei vielä ollut sosiaalista mediaa) ja työntekijöillä oli suhteellisen hyvin töitä. Palkkarahat oli joka kuukausi kuitenkin revittävä jostain ja ihmettelin kovasti, miksi uusia asiakkaita tuli hyvin, mutta he eivät varanneet uutta aikaa, vaan vasta vähän ennen seuraavaa käyntiä 1 – 4 kk kuluttua.

Ihmettelin tätä kovasta, varsinkin kun itse olen vuosien varrella äitiyslomien ja opiskelujen jälkeen luonut uuden asiakaskunnan nollasta muutamassa kuukaudessa kolmekin kertaa. Tietenkin näissä on niitä, jotka siirtyivät minulle takaisin, mutta joukossa oli paljon uusia asiakkaita, jotka halusivat tulla vain minulle. Näin jälkeenpäin olen tullut siihen lopputulokseen, että hyvät sosiaaliset taidot, loistava ammattitaito ja halu auttaa asiakasta yhdessä rakkaudesta ihanaan ammattiin saavuttivat tämän lopputuloksen. Oivalluksistani kerron teille myöhemmin lisää.

40 -vuotiaana päätin, että nyt tähän tulee loppu; en enää tee asiakaspalvelua siksi, että hankin muille palkkarahoja, enkä itse ansaitse mitään. Pikkuhiljaa muutin yritykseni rakenteita niin, että työskentelin yksinään ja siirryin naapuriin 160 neliön tiloista (joita en enää jaksanut siivota) pienempiin 75 neliön tiloihin. Myöhemmin niistä tiloista olisi ollut hyötyä, mutta siinä kohdassa liika oli liikaa. Kaikki sujui hyvin ja tuloja alkoi kertyä, mutta enhän minä paikoilleni osannut jäädä, jotain uutta puuttui. Niinpä aloin suunnittelemaan maahantuontia ja lopullisen sinetin aiheelle löin siinä yhteydessä, kun lupauduin järjestämään yksin Suomen kosmetologien yhdistyksen vuotuisen ammattimessutapahtuman, kun toimiston puolesta sille ei ollutkaan tekijää. Samassa tilanteessa oltiin seuraavanakin vuonna ja lisää ymmärrystä ja tietoa kertyi jälleen. Olin tuolloin hallituksen jäsen 9 vuotta, joista 8 vuotta varapuheenjohtaja.

 

MAAHANTUONNIN ISOIMMAT STEPIT

Maahantuonti kasvoi vuosi vuodelta ja oma ripsienpidennysbrändi Fearie lashes koki päivänvalon heti alussa vuonna 2012 ja seuraavana vuonna Monteil Paris -ammattikosmetiikkasarja palasi Suomen markkinoille yli 20 vuoden tauon jälkeen. Eikä minua yhtään pelottanut aloittaa kouluttaa alalle uusia ammattilaisia, sillä olihan kouluttanut kampaajia Golwellin Pro Teamissä 9 vuoden ajan, kouluttautunut itse jatkuvasti ja valmentanut omaa henkilökuntaani sekä pitänyt erilaisia luentoja.

Välillä on pitänyt tehdä nopeita päätöksiä ja on vaatinut päättäväisyyttä, että onnistuu tavalla tai toisella. Esimerkiksi oman rakennekynsi- ja geelilakkamerkkini kanssa oli ongelmia ja minulla oli kuukausi aikaa etsiä uusi yhteistyökumppani vuonna 2014, kun olin sponsorina Miss Suomi -kisoissa tehden finalisteille ripsienpidennykset ja rakennekynnet. Siinä vaiheessa mukaan liittyi Italialainen RobyNails, joka on jäänyt hieman taka-alalle syksyn 2016 jälkeen, jolloin liiketoimintakaupan myötä yritykseni osti LCN brändin maahantuonnin (ollut Suomen markkinoilla tänä vuonna 30 vuotta). Tämäkään ei mennyt aivan kuin Strömsössä, sillä kun kaikki oli neuvoteltu kuntoon, kävin tiukan kahden kuukauden rahoitus väännön ja vihdoin neljäs pankki ymmärsi ajatukseni ja myönsi kaiken tarvitsemani rahoituksen tuosta vaan. He myös hoitivat omarahoitusosuuden sen jälkeen, kun bisnesenkeli vetäytyikin yhtäkkiä pois hankkeesta.

Kuluttajien asiakaspalvelu on jäänyt viime vuosina nyt vähemmälle, mutta kokemusta alalta löytyy silti roppakaupalla ja haluan jakaa tietoani eteenpäin sekä samalla auttaa sinua välttämään samat sudenkuopat, missä minä olen rämpinyt.

 

KAIKKI EI OLE AINA SILTÄ MILTÄ SE NÄYTTÄÄ

Miestäni lainatakseni ”Välillä menee niin lujaa, ettei asioihin uskalla enää edes puuttua”. Omaa jaksamistani ja hyvinvointia olen opetellut tässä viimeisen viiden vuoden ajan, vaikka vuosia sitten tuli käytyä Kosmetologien ASLAK -kuntoutus.

Diagnoosi keskivaikeasta masennuksesta yritystoiminnan ollessa isoimmillaan ja nuorimmaisen ollessa vuoden ikäinen ei tullut mitenkään hyvään saumaan. Olin jo sinnitellyt pari vuotta ja Kosmetologin erikoisammattitutkinnon opinnot olivat hieman helpottaneet olotilaani, kun tutustuin enemmän auyrvedaan ja aromaterapiaan.

Oma jaksaminen on erittäin tärkeä asia ja olenkin oppinut joka vuosi paljon uusia asioita sen suhteen. Välillä mennään projekteissa äärirajoilla ja toisinaan voin ottaa löysemmin. Omat haasteensa tuo myös kaikkeen tekemiseen se, että Savonlinnan päässä teen kaikki työt yksin. Välillä saan onneksi apua pakkaamiseen, varsinkin silloin, kun olen pidempään poissa kouluttamassa.

Omasta tarinastani on varmasti jokin osa sinulle hyvin tuttua. Kyselin kollegoilta heidän isoimpia haasteitaan tällä hetkellä ja ne olivat toistensa vastakohdat. Asiakkaita on joko liian vähän tai liikaa eikä kummassakaan tapauksessa jää viivan alle riittävästi tuloja tai omaa aikaa palautumiseen.

 

Heitänkin haasteen ilmaan ja kutsun sinut kanssani mielenkiintoiselle matkalle omaan sisimpääsi, jonka kautta lähdemme yhdessä rakentamaan tietäsi menestykseen. Oikeilla vinkeillä saat tasapainotettua työn ja vapaa-ajan, ansaitset paremmin ja voit hyvin.

 

Aurinkoisin terveisin,

Ansu