Olen huolissani sinusta ja tämän vallitsevan tilanteen kerrannaisvaikutuksista

Maailma muuttu hurjaa vauhtia, koko Suomi on sekaisin, yrittäen estää terveydenhuollon yli kuormittumista ja tilannetta, jossa joudutaan päättämään ketä hoidetaan ja ketä ei.
Liikkumista on suositeltu rajoitettavan ja joka tuutista pursuaa pelkoa, tuskaa ja uusia uhkatilanteita. Uutta 90 – luvun lamaa ja massa työttömyyttä on nyt pyritty välttämään kaikin mahdollisin keinoin tarjoamalla lisää rahoitusta (lainaa)…. niille isoille yrityksille.

Myös työllistäjille on luvattu isoja helpotuksia.

MUTTA mites pienyrittäjät ja yksinyrittäjät, jotka toimivat toiminimellä. Heille ei ole tullut mitään tukea tai apua. Varsinkin kauneushoitoloiden tilauskirjat tyhjenivät rytinällä epidemia aallon saapuessa Suomeen.
Ja nyt suositaan että kaikki pysyisivät kotona. Joo hyvä idea, ettei virus leviä, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä.

Kun hoitolan ovi ei käy ei kilahda rahaa kassakaan: Vuokriin, juuri ostettujen tuotteiden laskuihin, lainan lyhennyksiin, ALV:en, veroihin, YEL:liin eli eläkkeeseen joka määrää myös sairaus- ja äitiyspäivärahan suuruuden ja vakuutusmaksut jäävät maksamatta. Myöskään oman talouden pyörittämiseen ei silloin tipu rahaa. Hallituksen lupaamaa soviteltua työttömyys päivärahaa yrittäjille saadaan vielä odottaa, sillä lakia ei ole vielä hyväksytty. Ja jahka se hyväksytään menee useita viikkoja ennekuin sen n. 500 €:n summa verojen jälkeen saadaan omien henkilökohtaisien kulujen peittämiseen, siis asumisen, sähkön, veden ja ruuan. Ja tästä summasta vähennetään kaikki tulot mitä sattuu liikkeen kassaan kilahtamaan.

Mutta saahan maksuille sopia uusia eräpäiviä….. 

Joo kyllä saa, mutta ne pitää maksaa silti ja kun pahin kriisi on ohi napsahtaa laskut maksuun vaikka asiakkaita ei olisikaan. Olen joutunut kokemaan tämän liiankin läheltä kun puolisoni oli sairauslomalla ja siirsi maksuja kuten eläkeyhtiö ja verottaja suositteli. Töitä ei kumminkaan ollut riittävästi ja erääntyneet sekä uudet laskut olivatkin sitten maksussa yhtä aikaa. Ja vaikka töitä olisikin ollut runsaasti, ei työpäivää voi venyttää määräänsä pidempään. Työntekijöillä tähän on laki, jota valvotaan, mutta yrittäjän hyvinvointia ja työpäivän pituutta ei valvo kukaan ‼

Moni ajattelee, etteihän tämä minua liikuta. Käytän palveluita harvoin, jos ollenkaan tai vaikka käyttäisinkin tekee tauko omaan talouteen hyvää. Tämä ajattelumalli heijastuu kaikille palvelu- ja käsityöläis valtaisille aloille.

Mutta oletko koskaan ajatellut ketjureaktiota mitä tämä tulee aiheuttanaan ei pelkästään nyt, vaan myös myöhemmin.

Kun pienyrittäjien liikkeet sulkeutuvat asiakkaiden puuttuessa menettävät he myyntinsä. Tämä vaikuttaa koko tavarantoimittaja ketjuun kuljetuksesta maahantuojiin sekä sähköisten kanavien ylläpitäjiin että maksujen välittäjiin. Myös sähköyhtijöiltä jää iso osa asiakkaita pois. Mikroyrittäjien tarkkaa määrää en löytänyt, yrittäjiä oli rekisteröity suomeen vuonna 2018 361 069 kappaletta, joista 321 585 on sellaisia yrityksia, joissa on 0 – 4 työntekijää. Eli suomesta löytyy valtava määrä mikroyrittäjiä, heihin lasketaan kaikki firmat, joissa on alle 10 työntekijää. Kiva määrä uusia työttömiä kun firmat menee nurin.

Tavarantoimittajat eivät osta tavaraa varastoon, kun kukaan ei niitä enää osta. Näin heidän toimittajilta, usein valmistajilta jää myös tulot saamatta ja ketjusta muodostuu globaani. Yhden ihmisen vaikutusketju on yleensä  2 – 5 kertainen alaspäin. Kun työt vähenee taustaportaassa, vähenee heidänkin tarve työllistää. Jokainen näistä eri portaiden yrittäjistä on tehnyt eri asteisia investointeja ja hyvin usein lainarahalla. Harvalla kauneushoitolalla on minkäänlaista puskuria pahanpäivän varalle. Eli todella nopeasti tulee seinä vastaan.

Kun rahaa ei tule, ei yrittäjät pysty maksamaan yhteiskunnallisia velvoitteita….. niitä jolla tätä yhteiskuntaa pyöritetään. Vaikka nyt keskityn pieniin mikroyrittäjiin on tämä vaikutus ketju sama kaikilla yrittäjillä. Yrittäjät ovat Suomen tukipilari, sillä ne tarjoavat enemmän työpaikkoja kuin kunnat tai valtio ja ne pitävät maamme elinkeinkeino rattaat pyörimässä. Siitä huolimatta heitä harvoin arvostetaan sen mukaisesti. Huomioidaan vaan ne isot näkyvät yhtiöt, joita on vain muutama prosentti suomen yrittäjien määrästä, ikävää mutta totta.

Kun yksin yrittäjä joutuu ahdinkoon vähenee työt myös tausta yrityksissä ja edessä on lomautuksia ja irtisanomisia – lisää työttömiä.


Valtiolle syntyy entistä enemmän maksuvelvoitteita kansalaisille, mutta heille päin ei tule rahaa kun yrittäjillä ei ole varaa maksaa tilityksiä ja lopulta he joutuvat laittamaan lapun luukulle. Menee kuukausia ennenkuin kaikki yrityksen omaisuus on myyty ja yrittäjä pääsee karensin jäljeen työttömyyskorvauksen piiriin. Ja jos luulit että yrittäjä voi laittaa omaisuudestaan saatavat rahat omaan taskuun, erehdyt suuresti – Ne kaikki menevät velkojen maksuun ja loput laskut menevät perintään.
Myös pankki alkaa pian verottajan ja vakuutusyhtiön sekä tavarantoimittajien kanssa perinmään saataviaan. Koska rahaa ei enää ole ottaa pankki yhteyttä lainan takaajiin, saadakseen omat rahansa takaisin. Usein lainan takana on oma tai lähiomaisen kiinteänomaisuus eli asunto.
Ja koska harvoin keneltäkään löytyy sitä käteistä takataskusta ( jolla koko kierre olisi voitu välttää alun perinkin) niin pankki päättää lunastaa asunnot ja yrittäjä itse ja pahimmassa tapauksessa myös lähiomaiset ovat ilman asuntoa.

No asuntokauppa ei käy, kun talous tilanne on suurella osalla kansalaisista huonontunut, on harvoilla varaa ostaa asuntoa. Ikäväkseni olen huomannut, että nyt pankit vaativat lisävakuutta vanhoille lainoille heidän mennessä hakemaan uutta valtion takaamaan lainaa selvitäkseen tilanteensa eteenpäin. Lisää lainaa, jotta pää saadaan pysymään pinnalla ja jotta on tarjota töitä itselle ja työntekijöille kun akuutti tilanne on ohi. Itse ostin ensimmäisen omistus asunnon 90 – luvun puolenvälin jälkeen ja lainan korko oli lähemmäs 25 %. Lopulta summa mikä pankeilta jäi saamatta kompensoidaan heille myöhemmin isoina valtion tukipaketteina, jotta vakavaraisuus saadaan säilytettyä.

Miksi sitä ei voisi antaa pienyrittäjille suorana tukena jo nyt? Pieni avustus toisi monelle ison avun.
Mutta eihän nämä 3 instanssia koskaan jää ilman saataviaan. Niimpä loput saatavat laitetaan ulosottoon. Niitä lynennetään sit siitä peruspäivärahasta jonka yrittäjä tulee saamaan tai muista tuloista kun hän pääsee töihin, kunnes kaikki on maksettu. Luottotiedothan on jo tässä vaiheessa menneet ja vaikka kuinka haluaisi perustaa uuden yrityksen tarvitaan siihen rahaa, eikä kukaan sitä enää anna.

Samaan aikaan yrittäjä voi henkisesti todella pahoin ja se vaikuttaa perhe-elämään lapsia myöten (90 – luvun laman seuraukset on hyvin nähtävissä sen aikakauden lapsista edelleenkin). Tämä taas heijastuu sekä kouluun että terveydenhuoltoon, myös niiden muiden takaajien osalta, jotka menettivät omaisuutensa kun näkymätön uhka leijui kaikkien yllä. Näin hoitokierre terveyspalveluihin on valmis ja väliinputoaja on valmis luovuttamaan ja päästämään irti ihan kaikesta.

Tämä kauhuskenaario on jo nyt käsin kosketeltavissa monen yrittäjän tuskassa, ahdistuksessa ja pelossa. Voi vain arvailla mitä käy kun yrittäjä sairastuu mutta selviää siitä, vaikka hänelle jäisikin sairauksia, jotka rajoittavat työntekoa vielä silloinkin, kun pahin on ohi. Tässä tapauksessa sairauspäivärahaa saa 1 pv karenssin jäljeen, kunhan on eka saanut sairausloman. Onneksi sen voi tässä tilanteessa kirjoittaa myös hoitaja. Päivärahan suuruus taas määräytyy maksetun YEL vakuutuksen mukaan ja moni maksaa vain pakollista minimiä ja yrittää säästää sukan varteen, mutta harvoin siinä onnistumatta.

Minä todellakin toivon, ettei tämä yllä kuvaamani tule toteutumaan. Meistä jokainen voi vaikuttaa ketjun katkeamiseen monessakin eri kohdassa.
Koko kansanatalous on nivoutunut ja riippuvainen ihan jokaisen kansalaisen toiminnasta.
Tämä ei siis kosketa vaan jotain jonka tunnet, vaan vaikuttaa myös SINUNKIN elämääsi hyvin pian.

Pienillä teoilla on suuri merkitys. Jo pelkästään se, että kysyt miten voit auttaa edes vähän antamalla omastasi saat toisen helposti liikutuksen ja kiitollisuuden kyyneliin, kun pystyt helpottamaan hänen ahdistustaan edes pienen palasen verran.

Tuetaan ja autetaan toinen toistamme ❤ rakennetaan Suomesta yhdessä entistäkin parempi paikka asua.

Paikka jossa jokainen auttaa, tukee ja huomioi kaikkia kanssakulijoita.

Sillä totuus on….. kun tämä on ohi, ei mikään ole niinkuin ennen.

Ajattelen sinua suurella kiitollisuudella ja rakkaudella Kiitos kun jaksoit lukea tämän tekstin loppuun saakka ❤. Mikäli se kosketti sinua edes hitusen, niin saanko pyytää että jaat julkaisun.

Vain tiedostamalla asioita pystymme muuttamaan maailmaa, yhdessä!


Rakkaudella
Ansu

Kuvat: Pixabay