Milloin sinä olet istunut alas ja miettinyt oikeasti omaa yritystoimintaasi?

Usein arki on niin kiireistä,  että hommia tulee vain suoritettua, eikä asioita jouda ajattelemaan muutamaa päivää pidemmälle. Pitkästä aikaa on kevään ja kesän aikana kuulunut ihania viestejä siitä, kuinka asiakasmäärät ovat kasvaneet ympäri Suomea. Vapaita aikojakaan ei enää niin vain saa muutaman päivän päähän, vaan ne menevät usean viikon päähän.

Pitkät työpäivät, helle, jatkuva kiire ja paine tekemättömistä töistä alkavat helposti painamaan mieltä. Vaikka niitä asiakkaita nyt on ja tuloja tulee tasaisesti, ei silti ole niin hyvä fiilis kuin voisi olla. Toisaalta on niitäkin liikkeitä, joissa asiakkaita ei vielä ole riittävästi.  Tilausten tekeminen jää helposti kiireen keskellä, ruokatunnit lahjoitetaan asiakkaille samoin illan viimeiset ja ensimmäiset tunnit, juuri ne mitkä pitivät olla sitä omaa aikaa. Kun työpäivät venyvät, ei enää jaksa ja muista hoitaa juoksevia asioita. Stressi kasvaa ja pitäisi ehtiä kotiin perheen ja harrastusten pariin. Kuulostaako tutulta? Itse sorrun tähän samaan koko ajan. Haluan miellyttää muita ja olen työnarkomaani. Nytkin kirjoitan tätä blogia puoli kymmenen aikaan illalla, kun pitäisi mennä saunaan ja rentoutua. Työt kasaantuvat ja into tarttua tekemättömiin töihin, varsinkin näin helteellä kun töissä on sisällä + 28 astetta lämmintä eikä läpiveto tuo yhtään raitista ilmaa, on olematon. Sitä haluisi vaan tehdä äkkiä työt pois alta ja lähteä kotiin. Siitä huolimatta lähtö aina viivästyy.

Väsymys omaan tekemiseen (luetaan tekemättömyyteen) lisääntyy, eikä omaa liiketoimintaa tahdo millään jaksa viedä eteenpäin, vaikka näin oli tarkoitus kesän aikana tehdä. Yritänkin tehdä irtiottoja tekemällä jotain aivan muuta kuin omaa työtä. Viikonloppuna olin Puruvesi Popissa myymässä molempina iltoina kaljaa ja lauantaina olin pesemässä 4 tuntia ystäväni kahvilassa astioita. Eilen illalla tämä sitten lävähti suoraan päin näköä ja sai minut miettimään asioita uudessa valossa. Usein pienistä oivalluksista pienenkin levon jälkeen saa aivan uudenlaista potkua. Hankimme alkukesästä uima-altaan pihaan parin vuoden suunnittelun jälkeen, sillä lomia emme juurikaan ehdi pitämään, kun miehellä on töissä kiireisin aika vuodesta. Olin jo monta päivää suunnitellut meneväni lillumaan yksisarviseen ja ottamaan aurinkoa. Nyt aurinko oli mennyt jo ohi, mutta yritin siitä huolimatta rentoutua, vaikka jo vähän paleltikin ;).

Juuri kun suunnittelin lähteväni pois, tuli Sannalta viesti kuinka voisimme nostaa tiettyjä tuotteita enemmän esille koulutuksissamme. Kellohan oli jo lähemmäs 22, joten Sannan kolmen viikon kesäloma on tehnyt tehtävänsä ja sormet syyhyävät tarttua töihin entistä innokkaammin.

Jäin pohtimaan asiaa todenteolla, sillä yli 5000 artikkelin valikoimastamme ei kaikki ole vieläkään verkkokaupassa, saatikka että niistä kaikista olisi kunnon kuvaa tai tuoteinfoa. On vaikea tehdä myyntiä, jos kukaan ei tiedä, että tuotetta on edes saatavilla. Usein uppoudumme työhömme niin syvälle, että unohdamme suositella asiakkaalle uusia asioita. Olet varmaan huomannut, että niistä saa mainita useampaan kertaan, ennenkuin asiakas tekee asiaan minkäänlaista ostopäätöstä. Milloin viimeksi kerroin asiakkaillesi tuotteista, joita sinulla on runsaasti hyllyssä tai palveluista, joita haluaisit tehdä enemmän, mutta nyt niissä ei käy riittävästi asiakkaita?

 

Ehkä huomasit alkukesästä kun ilmoitin, etten pitäisi lomaa, vaan tekisin töitä rennolla otteella, käyden töissä vain pari tuntia. Heinäkuun loppu häämöttää, enkä ole päässyt sitä vielä toteuttamaan. Onneksi sovitut menot irrottavat minut irti töistäni ja on pakko lähteä ajoissa, kuten tänään lapsen yleisurheilu-kilpailuihin. Kerron joku päivä lisää, minkälaista mentaalivalmennusta saan tehdä lapselle, joka ei voi osallistua mihinkään urheilulajiin ellei tiedä olevansa siinä paras.

Milloin sinä vedet henkeä ja lepäät, jotta voit katsoa toimintaasi uusin silmin ja ideoita alkaa lennellä? Minulle auttaa muutamankin päivän lepo ja virtaa alkaa taas olla ja ideoita syntyy. Moni luulee että olen paljon lomalla, mutta totuus on, että viimeisen vuoden aikana olen pitänyt juhlapyhien lisäksi vain muutaman päivän lomaa. Yleensä nekin menevät osaksi töitä tehden. Tiedän, että tämä on aivan hullua. Viime kesän lomakin paloi huonon rekrytoinnin tuloksena ja vihelsinkin pelin poikki lomallani, jotta saisin edes vähän pidettyä oikeasti lomaa. Mutta entä tänä vuonna?

Toissa viikolla asiakas soitti ja kysyi, milloin aion pitää lomaa. Vastasin, etten meinannut pitää ollenkaan. Kuitenkin siinä samalla vilkuilin kalenteria ja sanoin asiakkaalle, että itse asiassa pidänkin elokuussa vähän lomaa ja vedin viivoja kalenteriini. Näistä olen nyt tiukasti pitänyt kiinni. Katsotaan onko tämä oikeaa lomaa vai niiden rästihommien ja uusien koulutusmateriaalien työstämistä, mitä suunnittelin kesällä tekeväni. Se vain on todettava, etten pysty venymään joka asiaan, vaikka kuinka niin haluaisin. Jostain on vain pakko luopua ja siirtää deadlineja. Varsinkin kun hyvin usein muut määräävät aikataulujani hyvin pitkälle ja omat suunnitelmat saa jäävät taka-alalle. Nyt kun irrottaudun arkirutiineistani, on se minulle omaa aikaa ja voin tehdä ihan mitä itse haluan Nennan ja Sannan hoitaessa juoksevat asiat.

Onko sinun kesäsi ollut hektistä vai oletko ehtinyt jo pitää lomaa? Tiedän, että moni on siirtänyt lomiaan syksymmälle, mikä onkin aivan mahtavaa aikaa pitää lomaa. Itse olen pitänyt usein lomaa  syys-lokakuussa, kun miehen työt antavat enemmän periksi yhteiselle ajalle. Lokakuun alussa suuntaan Italian Toscanaan ihastuttavalle viinitilalle uima-altaan äärelle. Tavoitteenani on päästä poimimaan viinirypäleitä, sillä olen haaveillut siitä jo useita vuosikymmeniä. Matkaan en kuitenkaan ole lähdössä yksin, vaan kerään kauneudenhoidon ammattilaisia aloittamaan matkaa omaan sisimpäänsä ja opiskelemaan askelia kohti omaa menestystä. La Dolce Vita PRO on hyvinvointi- ja koulutustapahtuma juuri sinulle. Vielä tämän kuun ajan uutiskirjeen tilaajat saavat mahtavan Early Bird  -tarjouksen koulutuksen hinnasta. Itsellänikin on vielä monta kiveä kääntämättä ja uutta oppii joka päivä. Kiitokseksi uutiskirjeen tilaamisesta olen kirjoittanut 3 nopeaa vinkkiä, kuinka kasvatat asiakasmääriä nopeasti, mikäli sinulla on tarvetta saada enemmän asiakkaita. Suosittelen lämpimästi Italian koulutusta, olipa sinulla liian vähän tai liikaa töitä. Tai osallistu LCN 30 vuotis seminaari viikonloppuun, jossa yhtenä luennon aiheena on ”Kuinka hinnoittelet itsesi lomalle”.

Syksy tuo siis tullessaan kaikkea ihanaa ja uutta.  Lähde rohkeasti mukaan oppimaan uutta kanssamme. Turhaan arkailet sopeutuvasi joukkoon. Tiedän kokemuksesta, että saman henkisten ihmisten kokoontuessa heiltä löytyy nopeasti yhteinen sävel ja hetken päästä tuntuu siltä, että oltaisiin tunnettu jo todella pitkään. Näin kävi myös minulle ja Heidille, joka on yksi Italian koulutusviikon valmentajista. Tapasimme hänen kanssaan vuosi sitten toukokuussa ja nyt tuntuu siltä kuin olisimme tunteneet toisemme jo ikuisuuden. Heidiin voit tutustua juhlaviikonloppuna, sillä hän hoitaa tapahtuman valokuvauksen.

Heinäkuun helteistä yölläkin nauttien, Ansu

P.S. Kävin kesken kirjoituksen saunassa ja irtauduin hetkeksi työteosta <3