Järjestä asiakasilta, jonka tuloksista voit olla todellakin ylpeä!

Asiakasillan voi järjestää monella eri tapaa. Raapaisten sen kasaan intuitiivisesti ja spontaanisti, ilman tarkempaa suunnitelmaa tai selkeää päämäärää. Tai tehden sen suunnitelmalisesti varmistaen menestyksen hyödyntämällä näitä vinkkejä.

Katso Vlog aiheesta ja lue sen alapuolelta lisää

Itse olen käyttänyt molempia tapoja. Kokemuksesta voin kertoa, ettei ensimmäinen tapa ole se kaikkein paras, kun järjestät ensimmäisiä asiakas iltoja. Luulin, että pystyn järjestämään kaiken töiden lomassa lonkalta vetäen. Olin niin väärässä ja uupunut sekä pettynyt illan jälkeen, kun kaikki oli hienosti valmiina, mutta asiakkaita ei juurikaan saapunut ja myynti jäi odotettua pienemmäksi.

Kaikki kuitenkin muuttui, kun aloin ottamaan kunnolla vastuuta asiakasillan järjestämisestä ja tekemään kunnon suunnitelmat, joita aloin noudattamaan. Asiakkaita saapui paikalle, kaikilla oli mukavaa, en uuvuttanut itseäni tehden valmisteluja yömyöhään ja saavutin aina myyntitavoitteeni. Loin uudenlaisia yhteyksiä asiakkaisiini ja solmin uusia tuttavuuksia, joista suurimmasta osasta tuli uskollisia pitkäikäisiä asiakkaita.

Vasta kun olin kokenut konkari, joka oli kokenut yhtä ja toista asiakasiltojen järjestämisestä sain varmuuden siitä, että tapahtui mitä tahansa, onnistun aina. Sillä pienet puutteet ja kömmähdykset pystyi aina muuttaa ikimuistoiseksi voitoksi. Huomasin, että sama kaava illan kulusta ja suunnittelusta toimii joka tilanteessa, olipa aihe mikä tahansa.

Saatuani tämän varmuuden lukuisten iltojen jälkeen pystyin luottamaan intuitiooni ja spontaanisuuteeni kuunnellen omaa motivaatiota, inspiraatiotani ja omia jaksamistani. Tehden asiat rutiinin omaisesti ja ollen aina tyytyväinen illan kulusta ja tuloksista.

Kun muutaman vuosi sitten järjestin LCN:n 30 – vuotis seminaaria ja iltajuhlia käytin tätä oppimaani metodia. Mukana oli yli 60 asiakasta, päämiehen edustajaa, pohjoismaista kollegaa ja yhteistyökumppania. Molemmat seminaaripäivät sisälsivät useita eri aiheita ja illalla vietimme yhteistä aikaa iltajuhlassa, jonka järjestin Kämpin peilisalissa. Asiakkaat ja päämieheni ihmettelivät suuresti, miten onnistuin etänä järjestämään alle puolessa vuodessa tämän kaiken, huolehtien myös molempien tilojen somistuksesta ja myyntinäyttelystä. Apuni oli ainoastaan työntekijäni ja perheeni.

Haluan nyt jakaa sinulle näitä vinkkejäni. Ne ovat sinulle kuin kultahippuja, kun päätät järjestää menestyksekkään asiakasillan. Moni on vinkkejäni kysellyt, mutta tähän saakka ne ovat olleet vain niiden asiakkaiden käytössä, jotka ovat pyytäneet apuani asiakasillan järjestämiseen.

Valitse houkutteleva teema ja pitäydy vain yhden asian ympärillä

Aloita suunnitteleminen miettimällä mitkä teemat sinua inspiroivat. Mistä asioista haluat asiakkaidesi tietävän lisää tietäen, että asia on sellainen, että siitä ollaan kiinnostuneita. Kyseessä voi olla hyvin uuden tuotteen tai palvelun lanseeraaminen, lisätiedon ja uusien näkökulmien jakamista aiheista, jotka liittyvät työhösi. Tai se voi olla opettavainen tapahtuma, jossa sinä opastat ja neuvot ja asiakkaasi itse tekevät.  Valitsemalla mielenkiintoisen teeman on sen ympärille helppo rakentaa monipuolista markkinointia, joka huipentuu tuotteiden ja palveluiden myyntiin asiakasillan päätteeksi. Sillä valitessasi kiinnostavan ja ainutlaatuisen teeman herätät asiakkaissa mielenkiintoa ja odotusta asiakasiltaasi kohtaan. Paikat täyttyvät nopeasti juuri oikeanlaisista asiakkaista.

Mieti miksi ja kenelle asiakasiltaa olet järjestämässä

Ottamalla huomioon alusta saakka kohderyhmän ja sen, miksi haluat järjestää asiakasillan, on kaikki sen jälkeen paljon selkeämpää. Kuka on asiakas jonka haluat kutsua, minkä hänellä olevan ”ongelman” illan aikana kertomasi asiat ratkaisevat tai helpottavat sitä. Miettimällä mahdollisimman tarkasti tavoitteesi (omasi ja asiakkaan), varmistat sen, että asiakasilta tulee vastaamaan mukanaolijoiden odotuksia ja tarpeita. Nimittäin on todella suuri ero sillä haluatko opettaa jonkin uuden taidon, lisätä tietoisuutta, lanseerata tuotteen / palvelun tai saada tuotteita myydyksi. Jokainen tavoite määrittelee polun, jolla se toteutetaan hieman eri tavalla.

Aloita markkinointi ajoissa

Elämyksellisen ja menestyksekkään asiakasillan aikaansaamiseksi on tärkeää aloittaa markkinointi hyvissä ajoin ennen tapahtumaa. Luo houkutteleva markkinointia, joka ei pelkästään keskity someen. Nostaa siinä esiin mitä on luvassa, jotta asiakas pystyy päättämään helposti, onko tämä minulle. Kertoa samaa asiaa erilaisista näkökulmista, sillä haluat paikalle erilaisia ihmisiä ja jokainen meistä näkee ja tekee päätöksi hieman eri näkökulmista käsin. Käytä hyödyksesi erilaisia markkinointi kanavia nettisivuista sähköpostiin, näyteikkunasta puskaradion voimaan. Puhu, puhu ja puhu. Sillä puskaradiolla en nyt tarkoita Facebookissa olevia puskaradio ryhmiä vaan verbaalisen viestin voimaa, joka tulee kun tapahtuman aiheeseen lisätään merkitystä ja tarkoitusta tavalla, joka koskettaa jokaista kuulijaa henkilökohtaisella tasolla aina hieman eri tavalla. Miten nopeammin paikat täyttyvät, sitä varmemmaksi olosi nousee ja tiedät, että asiakasillastasi tulee menestyksekäs.

Mieti tarjoilu ja huolehdi sen sujuvuudesta

Ja tätä ei todellakaan kannata jättää viimetippaan, vaikka viimeiset ruoka-rajoitteet saatatkin saada vasta hyvin lähellä tapahtumaa. Sillä kun sinulla on varmuus asiasta, varsinkin tarjoilusta on sinulla yksi stressin ja huolenaihe vähemmän. Tarkastele tarjoilua brändisi arvoja kunnioittaen. Valitse herkullista ja monipuolista tarjottavaa, jolloin kaikille mukana olijoille on jotain syötävää. Mieti valmiiksi jo missä ja miten ruoka on tarjolla, kuka huolehtii sen esille laittamisesta, mistä astiat. Jos päädyt valmistamaan tarjoilun itse, muista varata kalenteriisi riittävästi aikaa sen tekemiseen samalle päivälle, kun asiakasilta on. Siihen menee nimittäin yllättävän paljon aikaa ja usein aikaoptimistisena sen arvioi väärin.

Panosta somistukseen:

Tapahtuman visuaalisella ilmeellä on suuri vaikutus ilmapiiriin. Huolehdi, että somistus on linjassa valitun teeman kanssa. Sen ei tarvitse olla ylitsepursuava ja ylellinen, mutta myöskään minimaalisuus ei ole se paras vaihtoehto. Omat asiakkaasi odottavat jotain uutta, mitä he eivät normaalisti luonasi käydessään näe. Mieti miten saat tilat uudelleen järjesteltyä tavalla, jolla luot avaruutta ja tunnelmaa. Mieti mitä visuaalisesti mieleenpainuvaa voit tarjota asiakkaillesi. Hyödynnä uudenlaisia kuvakulmia tuotteiden esille laittamisessa.  Huolehdi, että tuotteita on runsaasti saatavilla, ettei kukaan jää ilman illan mahtavaa tuote tarjousta. Mieti miten voit tuoda illan teeman mukaisesti muita siihen helposti yhdistettäviä asioita esille, ilman että puhut niistä.

Näiden 5 vinkin avulla sujuu asiakasillan järjestäminen kuin itsestään. Onhan hyvin suunniteltu jo puoliksi tehty ja hyvällä suunnittelulla säästät paljon aikaa ja omia hermojasi. Sillä mitä lähemmäksi asiakasilta tulee, sitä enemmän sinua alkaa jännittämään. Alat pelkäämään epäonnistumistasi ennen kuin olet edes ehtinyt toteuttaa tapahtumaa.

Luota itseesi – sinä pysyt toteuttamaan aivan kaiken, missä päätät onnistua.
Mutta jos tunnet edelleen epävarmuutta ja haluat saada lisää yksityiskohtia sekä testatun menetelmän käytöösi siitä, kuinka järjestät kaiken alusta loppuun,
”Järjestä menestyksekäs asiakasilta” -verkkovalmennus on suunniteltu juuri sinulle. Valmennuksessa pureudun syvemmin kaikkiin niihin seikkoihin, joita sinun tulee ottaa huomioon asiakasillan suunnittelussa. Valmennusvideoiden lisäksi tarjoan käyttöösi työkirjan, jonka avulla voit laatia itsellesi tarkan suunnitelman. Työkirja toimii oppaanasi yhdessä checklistan kanssa, jotta voit varmistaa, että asiakasilta sujuu todella menestyksekkäästi.

Kuitenkin sisältö on paljon arvokkaampi, ja saat investointisi takaisin jo ensimmäisen asiakasiltasi järjestämisen yhteydessä. Kun nyt päätät tarttua tähän tilaisuuteen, on sinulla hyvin aikaa järjestää asiakasilta omille asiakkaillesi Ystävänpäivä-teemalla. Tämä teema, joka varmasti puree yleisöön ja voi olla sinulle loistava tilaisuus luoda lämmin ja kutsuva ilmapiiri. Saada kokemus onnistuneesta asiakasillasta, vaikka toteutatkin sen hyvinkin nopealla aikataululla.

Useat asiakkaanni ovat pyytäneet minulta valmennusta asiakasiltojen järjestämiseen. Törmäsin jälleen tälläviikolla asiaan Faceookissa, jossa kävin antamassa muutan vinkin. Jäin miettimään, kiinnostaako aihe isompaakin yleisö? Saada lisää tietoa ja varmuutta sille, kuinka järjestää tuottoisa ja menestyvä asiakasilta vaikkapa jo Ystävänpäiväksi. Siitä se ajatus sitten lähti. Asiakskirjeiden, blogin ja verkkovalmennuksen muodossa. Sillä….

Kokemuksesta voin kertoa, että ensimmäiset asiakasiltani olivat floppeja. Paikalle ei saapunut kuin yksi ystäväni ja illan saldo jäi tiukasti pakkasen puolelle. Opin tästä paljon ja seuraavat illat olivat aina menestyksiä. Tutustuin uusiin ihmisiin, sain uusia asiakkaita ja todella harva lähti ilman, ettei ostanut jotain illan teemaan liittyvää. Illasta jäi voittoa ja se moninkertaistui, kun asiakas tuli varaamaansa hoitoon ja osti lisää kotihoito tuotteita.

Tiedän, ettei kenelläkään ole aikaa saati varaa järjestää asiakasiltoja, jotka päätyvät epäonnistumiseen. Ei myöskään sillä hoitolalla, jota autoin loppuvuodesta järjestämään asiakasillan. Annoin testattuja ja toimivia vinkkejä. Sain asiakkaalta palautetta tapahtuman jälkeen, että kaikki niksit todellakin toimivat ja ilta oli menestys. Hän sai paljon uusia kokemuksia ja ideoita järjestää tapahtumia useammin. Miten kiitollinen hän olikaan, kun oli löytänyt uudenlaisen tavan saada kerralla enemmän tulosta. Asiakasilta on aina kuitenkin pohjimmiltaan markkinointia ja sen tuloksia mitataan tehdyllä myynnillä ja varatuilla hoidoilla. Ohjeideni avulla hoitola jäi reilusti plussan puolella, sillä asiakkaat ostivat tuotteita ja varasivat ajan kasvohoitoon, jota demottiin illan aikana.

Tulokset olivat paremmat kuin yksikään some postaus jota uutuushoidosta oli tehty useiden viikkojen ajan. Joiden tekemiseen ja sisältöjen pohtimiseen oli käytetty runsaasti aikaa.